• Podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov
  Image 2
  otroška soba
  ortoska
  stopnice
  pisarna
  Otroške sobe
  Stopnišča
  Omare
  dvignjena postelja
  pisalna miza
  vgradne omare
  kuhinje po naročilu
 • MIZARSKA DELAVNICA
  izkušnje, znanje in napredna tehnologija
  kuhinje po naročilu
  KUHINJE PO NAROČILU
  dnevne sobe
  DNEVNE SOBE
  vgradne omare
  VGRADNE OMARE
 • UPRAVLJANJE
  IN
  VZDRŽEVANJE STAVB
  upravljanje
  upravljanje stavb
  vzdrA3evanje stavb
  upravljanje in vzdrževanje stavb
 • Vrtnarstvo in komunala
  Urejanje vrtov, parkov in zelenic
  Urejanje javnih površin in spomenikov
  Sajenje in obrezovanje dreves
 

Visoke grede

Visoka greda, je to moderno !?  Ali pa razlog tiči prav drugod.
Je trend uspešnega načina pridobivanja zelenjave skozi celo leto.
Visoka greda v prvi vrsti rešuje težave tistih, ki si želijo pridelovati zelenjavo, pa njihova zemljišča niso primerna.
Tak način pridobivanja zelenjave je predvsem rešitev za vse, ki imajo majhen košček zemlje, na katerem preprosto ni prostora za klasičen zelenjavni vrt.
 

Prednosti visoke grede:

- povečanje obdelovalne površine (terase, balkoni…) povečan pridelek,
- zaradi višine enostavnejše delo, manj sklanjanja,
- v rahli obogateni zemlji hitrejši razvoj korenin,
- toplejša tla in zgodnejše uspevanje zelenjave.
 

Najugodnejši čas za izdelavo visoke grede. 

Običajno je to v jesenskem času, kajti takrat imamo dovolj organskega odpadnega materiala. Spomladi se taka greda kmalu ogreje in je pripravljena za zgodnjo setev in saditev. Optimalna postavitev visoke grede naj bo v smeri sever – jug, saj nam sonce enakomerno segreva daljši stranici. 
Visoko gredo si z malo domišljije lahko izdelamo sami, ali pa enostavno izberemo na trgu med pestro ponudbo različnih dimenzij in materialov. Dolžina visoke grede je poljubna oz. odvisna od naših želja in razpoložljivega prostora. Višja naj ne bo višja od 120 cm in široka največ 150cm. Višino lahko prilagodimo tudi otrokom. V našem primeru so bile grede višine 80cm, dolžine 194cm in širine 80cm.
Preden se lotimo dela, si pripravimo manjši načrt dela in ves potrebni material.
 

Potek izdelave:

Visoke grede

Visoke grede

Na mestu postavitve visokih gred smo najprej odstranili vrhnjo zemljo v višini 16 – 18cm. Tako pripravljeno zemljišče smo utrdili z grobim gramozom in drobnejšim peskom za lažje polaganje betonskih plošč.

 

Visoke grede

Visoke grede

Na pripravljeno ravno podlago smo namestili visoke grede in pričeli z polnjenjem.
Kot polnilo za visoko gredo smo uporabili odrezane veje iz sadovnjaka, zložene do 1/3
višine. Pričnemo z zlaganjem debelejših vej in končamo z tanjšimi vejami. Večje med vejne prostore lahko zapolnimo z travno rušo. Koreninski sistem mora biti obrnjen navzgor. Tako pripravljen spodnji sloj nam služi kot drenaža in zračnost spodnjega dela visoke grede.

 

 

Visoke grede

Visoke grede

Nadaljujemo z nameščanjem raznega organskega materiala (lesni sekanci, travna ruša, listje, seno…) v našem primeru slama do 2/3 višine grede. Priporoča se slamo navlažiti ter potlačiti. Tako sme zagotovili manj posedanja polnila v rastni dobi. Na podlago smo položili namensko ovčjo volno za visoke grede.

 

Visoke grede

Visoke grede

Gredi dodamo (15-20) cm, v našem primeru ostalo 1/3 višine debelo plast vrtne zemlje, ki smo ji primešali drobni kompost. Če nimamo dovolj komposta, lahko primešamo tudi šoto, ki zadržuje vlago in rahlja strukturo.
Tako so visoke grede pripravljene za setev ali saditev izbrane zelenjave.
 

 

Greda se v roku enega leta posede, zato z vsakoletnim dodajanjem zastirke, komposta in obogatene vrtne zemlje vzdržujemo ali ohranjamo ustrezno delovno višino, ki nam omogoča lažje rokovanje.

V poletnih dneh, ko je vroče, se zemlja hitreje izsušuje. Potrebno je dodajanje zastirke ali obilnejše zalivanje.
V nekaj letih uporabe visoke grede (5-7let) se nam poveča plast humusa, kot produkt organskih odpadkov polnila visoke grede. Rodovitna prst pa se iztroši, zato se tudi priporoča visoko gredo obnoviti v takem časovnem okviru.

Na splošno je z visoko gredo manj dela kot z klasičnim vrtnarjenjem. Ker se znotraj grede sprošča toplota, rastline uspevajo skozi celo leto. Z malo truda lahko visoko gredo spremenimo v toplo gredo za zimski čas in podaljšamo rast rastlin čez celo leto.

Izrazita prednost visokih gred pride do izraza v bolj mokrih (vlažnih) in hladnejših poletjih. Saj nam drenažni sistem omogoča odtekanje odvečne vode stran od korenin gojenih rastlin.

Visoka greda je tudi rešitev za tiste, ki menite, da zelenjavni vrt preprosto ni lep, preveč vsakdanji. Oblikujemo jih po svoje in zanje izbiramo različne materiale. Od naravnega kamna iz okolice, opeke do lesa. Tako da videz prilagodimo preostalemu vrtu in okolici. Tudi v zelo majhnem atriju lahko s primerno obliko pridelamo nekaj zelenjave in zelišč. Visoke grede so odlična rešitev tudi za tiste, ki jih zdravje ovira pri obdelavi vrta.

Visoka greda je dvignjena od tal, zato lahko prav vse na njej delamo stoje, se ne sklanjamo. Zaradi prav posebnega načina, kako jo pripravimo, tudi najtežavnejše prekopavanja oz. (štihanje) odpade. Na tak način si lahko z zelo malo pomoči svojih najbližjih tudi starejši ali bolni privoščijo vsaj nekaj sveže zelenjave, začimb ali zelišč.
Tako narejene visoke grede so primerne tudi za varovana stanovanja.

Naročila za izdelavo visokih gred za območje Primorske zbiramo na enoti Želve d.o.o. v Novi Gorici na email enota.ng@zelva.si


Avtor članka ter projekta izdelave visokih gred od idejne zasnove do izvedbe je skupinovodja mentor: Franko Fabjan, dipl .ing. vinogradništva in vinarstva
 

 


Lokacije, kjer izvajamo program

LJUBLJANA,
Ulica Alme Sodnik 6,
1000 Ljubljana
Tel.: 01/547 15 74,
E-naslov: senad.dogic@zelva.si

PE NOVA GORICA, Industrijska cesta 16, Nova Gorica
Tel.: 05/331 15 60, E-naslov: enota.ng@zelva.si

PE ŠKOFJA LOKA, Partizanska 1, Škofja Loka
Tel.: 04/ 515 03 80, E-pošta: zeleni.skl@zelva.si

Visoke grede Želva Nova Gorica

Mizaska delavnica Želva Ljubljana


Mnenja naročnikov